Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/2/7/treromogkjokken.no/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/2/7/treromogkjokken.no/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2738 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/2/7/treromogkjokken.no/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3679 Æraen for bastante påstander om prisutviklingen i boligmarkedet er ikke over – tre rom & kjøkken

Æraen for bastante påstander om prisutviklingen i boligmarkedet er ikke over

Æraen for bastante påstander om prisutviklingen i boligmarkedet er ikke over

Det er få ting det menes så mye om i media som prisutviklingen i boligmarkedet. Noen hevder nå at Norge opplever en såkalt boligboble. Dagens Næringsliv hadde i forrige uke en kommentar om prisutviklingen i boligmarkedet ført i pennen av Bård Bjerkholt, kalt «Æraen der man ble rik i boligmarkedet, er over». Selv om argumenter veies litt for og imot, virker det klart hvor Bjerkholt selv står, teksten innledes med en konklusjon. Kommentaren avsluttes med at boligeiere har grunn til å være fornøyde om boligprisene holder følge med den generelle prisveksten de neste årene.

Det kan virke som nedslående nyheter om man har mye gjeld og håper prisutviklingen kanskje skal løfte egenkapitalen, eller om man vurderer å investere i en utleiebolig. Kanskje spesielt siden Bjerkholt allerede i tittelen konkluderer med at en ikke lenger kan bli rik i boligmarkedet. Nå er det kanskje de færreste som tenker de skal bli rike i en fei, men å måtte være fornøyd om boligprisene holder følge med prisveksten, virker ikke spesielt attraktivt.

Det er derimot god grunn til ikke å ta alle sorgene på forskudd, eller glede seg for tidlig om man står utenfor boligmarkedet, og håper på prisfall.

 

Inflasjon i påstander

Det er ikke vanskelig å forstå argumenter for at prisveksten i Norge de siste årene, ikke er bærekraftig. Tosifret prisvekst år etter år blant annet i Oslo, kan ingen forklare som bestandig. Men, det er like vanskelig å finne dekning for å fastslå at vi har en boligboble på gang, eller at prisene udiskutabelt må gå ned eller opp. Det fremkommer strengt tatt heller ingen argumenter for hvorfor så skulle være tilfellet i kommentaren i DN. Likevel trekkes konklusjonen allerede i innledningen. 

Bjerkholt er på ingen måte alene om å tro at boligprisene i beste fall vil utvikle seg flatt fremover, selv om kanskje ikke alle mener det skal være til evig tid. 

NHH professor Ola Grytten er ofte brukt i media for å uttale seg om prisene og retningen i boligmarkedet. Grytten blir neppe kontaktet for å uttale seg nyansert om markedet. Han blir antagelig kontaktet fordi uttalelsene hans, som er mer eller mindre konsekvent negative til boligmarkedet, gir spennende overskrifter. Slik kan det fremstå som at vi alltid står rett foran et boligkrakk. 

 

Antagelse slo feil

Litt research på uttalelser fra tidligere, viser at det det samme budskapet kommer frem jevnt og trutt i Grytten sine utttalselser. Under tittelen «Spår boligkrise i årevis» siterte Nettavisen ham på at vi hadde minst halvannet år til foran oss med prisnedgang- men at det kunne vare enda lenger. Uvitende var han da om at boligprisene snudde mot slutten av 2008, og skulle stige uavbrutt de neste fire årene.

Året etter, høsten 2009, kommer intervjuet med tittelen: -Vi har blitt snytt for to boligkrakk ut på E24.no. Boligmarkedet hadde da steget rundt tolv prosent siden hans påstander året før. Artikkelen siterer ham på at: “Han frykter nå at de to boblene som har bygget seg opp fra 1993 til 2002 og 2003 til 2007 vil skape alle boligkrakks mor over de neste årene”. Den neste korreksjonen i boligprisene kom i 2013 og varte mindre enn et år.

Ikke bare ensidig

Sent i 2013 er Grytten intervjuet for en artikkel hos Forskning.no under tittelen: -Derfor har vi en boligboble. Her sier han: “I Norge har vi har hatt en prisutvikling som på lang sikt ikke er bærekraftig. Dette er grunnen til at jeg mener vi kan snakke om en boligboble selv om det er ulike syn på dette.”

Han understreker at ikke alle nødvendigvis deler hans syn, men det er relevant å snakke om en boligboble. For 2014 spådde han en fallende tendens, men avslutter med at det skal mye til for at vi får et skikkelig krakk. Et drøyt år senere kunne man lese i Aftenposten at «Boligprisene steg med 8,1 prosent siste år»

For ett år siden ble Grytten intervjuet i Dagens Næringsliv hvor han slo fast at det var helt umulig at prisutviklingen skulle fortsette som det da gjorde. 2016 hadde en helt vill prisutvikling og selvfølgelig hadde Grytten rett, det kunne ikke fortsette. Han fremstår i intervjuet som noe mer nyansert Grytten fra ti år tidligere, men vil ikke utelukke en hard landing.

Vi har hatt en korreksjon i boligprisene i 2017 særlig i Oslo. I de fleste fylkene i landet har man allikevel en moderat vekst også i år. At alle boligkrakks mor vil slå til, er lite trolig.

 

By | 2017-08-30T09:17:36+00:00 August 30th, 2017|Categories: BOLIGMARKEDET|Comments Off on Æraen for bastante påstander om prisutviklingen i boligmarkedet er ikke over

Send this to a friend