Liten oppgang for boligprisstatistikken for august

Oppdateres

Det skapes store overskrifter om boligsprisstatistikken for august akkurat nå, men tallene er ikke så dramatiske som det kan se ut til. De viser faktisk oppgang, før de sesongjusteres.

En oppgang på 1,2 % ble vist da Eiendom Norge la frem boligprisstatistikken klokka 11 i dag. Altså ble boliger i august solgt for 1,2% høyere snittpris enn måneden før. Etter sesongkorrigering ender tallet på et prisfall på 0,4 prosent.

Må ta prisvekst fra 2016 med i betraktning

Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, sa under presentasjonen at selv om dette er en lavere prisutvikling enn normalen for august, er det en naturlig del i utviklingen av priskorreksjonen vi har vært inne i. Boligprisene har steget voldsomt det siste året, og prisnivået vi nå ser tilsvarer nivået for september/oktober 2016. Altså kan man tenke seg at boligmarkedet er på vei mot et sunt og balansert nivå.

eiendom-norge-live

En unormalt sterk prisvekst korrigeres. Foto: skjermdump fra live-presentasjon av boligstatistikk

En liten prisnedgang videre vil være naturlig ut 2017, det er helt normalt at månedene frem til jul normalt viser den utviklingen. Grethe W. Meier fra Privatmegleren har legger frem dette tidligere. Det naturlig at de tar seg opp igjen på nyåret, også i 2018.

Økonomer beskriver utviklingen i norsk økonomi som svært positiv– arbeidsledigheten er lavere enn tidligere, og BNP stiger. Altså er alle underliggende faktorer til stede for at boligprisene fortsatt skal ha en sterk men sunn utvikling i Norge fremover.

Det ble på ingen måte den store nedgangen som enkelte av bankene har gått ut med at de tror på de siste ukene. Dreyer fra Eiendom Norge oppfordret myndighetene til å følge nøye med fremover, og sørge for at boliglånsforskriften som tredde i kraft i januar 2017 ikke har for stor innvirkning på markedet. Han oppfordret samtidig bankene til å ikke “trykke på panikk-knappen” ved å holde tilbake for mye på lånesiden.

Livesendingen kan du se igjen her.

By | 2017-09-05T12:05:31+00:00 September 5th, 2017|Categories: BOLIGMARKEDET, Ukategorisert|Tags: , , , |Comments Off on Liten oppgang for boligprisstatistikken for august

Send this to a friend