Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/2/7/treromogkjokken.no/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/2/7/treromogkjokken.no/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2738 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/2/7/treromogkjokken.no/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3679 “Psykologien i boligmarkedet”- stor påvirkning? – tre rom & kjøkken

“Psykologien i boligmarkedet”- stor påvirkning?

Nedgangen i boligprisene gitt mange overskrifter i media i det siste. Store røde bokstaver skaper inntrykk av dommedag- og gir årvåkne lesere. Dee som går med tanker om å kjøpe eller selge bolig, ønsker selvfølgelig å sitte på mest mulig informasjon om hva som skjer i markedet, så det er godt at informasjon er tilgjengelig. Hva skjer egentlig når det menes så mye?

Leser man mer enn artikkelens første linje, viser det seg ofte at saken ikke er like utslagsgivende som overskriften tilsier. Flere økonomer og toppledere i eiendomsbransjen har i det siste stilt seg spørrende til de mange uttalelsene om mulig boligkrakk og nedgang vi har sett i fra noen økonomer og banker.

Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerfobund sa i går til hegnar.no at “når så mange «eksperter» uttaler seg så sprikende over tid, bidrar det til negative forventninger, med ringvirkninger som sprer seg fra Oslo og utover landet”. Flere er inne på at “psykologien i markedet tatt overhånd”, slik makroøkonom Nejra Macic sa til DN tidligere i sommer.

De aller fleste er enige om at priskorreksjonen vi har sett i Oslo har vært et resultat av flere ting. Boliglånsforskriften som tredde i kraft i januar 2017, korreksjon av en veldig sterk prisvekst i 2016, men også frykt og usikkerhet.

Grethe W. Meier sa tidligere i sommer at boliglånsforskriften har fått en altfor sterk virkning på markedet. Leif J. Laugen i Krogsveen mener derimot at korreksjonen var smertefull men tiltrengt, fordi boligprisene hadde gått opp såpass mye. Han er mer skeptisk til bankene holder igjen for mye og ikke gir lån. “Hvis de kniper på mellomfinansiering og krever at folk skal selge før de kjøper, kan vi få unødvendige, selvforsterkende effekter”.

Ser man på enkle fakta som kan være avgjørende for hvor boligprisene tar veien, ser det positivt ut. Baard Schumann, leder i Selvaag Bolig sa til Finansavisen i går at en større befolkningsvekst enn boligbygging, og endret psykologi kan få markedet opp og fram igjen innen seks måneder.

41 prosent av landets befolkningsvekst skal skje i Oslo og Akershus, men kun 24 prosent av nasjonens boligbygging foregår i det samme området, referer Hegnar fra Selvaags presentasjon av selskapets tall fra andre kvartal i år.

Økonomien i Norge er dessuten i god vekst, noe som ikke gjør det naturlig med en boligprisnedgang. “Veksten er veldig god nå. Det går bra i alt som ikke har med olje å gjøre. Og heller ikke der går det nedover lenger” sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea Markets til E24. I 2018 tror de boligprisene igjen kan trekke forsiktig opp. Nordea Markets mener hovedgrunnen til det er en positiv reallønnsvekst og fortsatt lave renter.

Økonomiske faktorer gir altså et godt grunnlag for at boligprisene igjen skal utvikle seg positivt, om enn kanskje ikke så voldsomt som i 2016. Da gjenstår det å se hvor mye og lenge det man kaller psykologiens innvirkning på markedet gir utslag.

By | 2017-09-06T16:57:33+00:00 September 6th, 2017|Categories: BOLIGMARKEDET|Comments Off on “Psykologien i boligmarkedet”- stor påvirkning?

Send this to a friend