Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/2/7/treromogkjokken.no/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/2/7/treromogkjokken.no/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2738 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/5/2/7/treromogkjokken.no/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3679 Nydalen får nytt FutureBuilt-forbildebygg – tre rom & kjøkken

Nydalen får nytt FutureBuilt-forbildebygg

Nydalen i Oslo er et innovativt område gjeldende utforming av moderne bygg såvel som offentlig rom. Populære spisesteder side om side med kontorbygg, skoler og boliger skaper et myldrende men bilfattig bybilde. Stien langs Akerselva er flott utarbeidet med varierende terreng, og brukes antagelig av fler løpere og turgåere i det daglige enn noe annet sted i Oslo. Den nyere badeplassen som er laget i tilknytning til elven et populært turmål i sommerhalvåret.

Eiendomsutvikleren Avantor har vært en sentral aktør i moderniseringen av Nydalen de siste 20 årene, langsiktig satsning i området har skapt blitt til over 500 000 m2 bygg. Nå går de sammen med Snøhetta og Skanska om prosjektet Gullhaug Torg 2A- et bygg som blir det første av sitt slag i Norge, og som kanskje kan sette en ny standard for både nærings- og boligbygg fremover.

Gullhaug Torg 2A skal bestå av kontorer, boliger og næring. Av de totalt 10 000 kvadratmeterne skal halvparten romme nye boliger, i tråd med Byplan Oslo’s visjon om flere boliger i Nydalen.  

Tidligere prosjekter har vist at Avantor våger å tenke nytt angående arkitektur, energitilførsel og teknologi. Nå går de, sammen med sine samarbeidspartnere, i front for å tenke helt nytt rundt ventilasjon.

 

Naturlig klimatisering

Bygget det blir det første i Norge med naturlig klimatisering. En slags se-tilbake-for-å-tenke-nytt-strategi har ledet frem til en kostnadseffektiv og plassbesparende måte å løse klimateringsbehovet i større bygg på.  

De fleste nyere bygninger har omfattende tekniske klimatiseringsanlegg, ofte overdimensjonerte for å kunne tilfredstille kravet om at lokalene skal kunne deles inn og brukes på andre måter enn til det formålet som gjelder i dag.

Anleggene krever ofte mye vedlikehold og jevnlig utskifting av komponenter. Mengden energi som går med til å drifte er ofte høy, dessuten tar ventilasjonskanalene mye plass.

Gullhaug Torg 2A er planlagt og tegnet slik at luftstrømmene skal gå ut uten bruk av vifter. Det finnes et eksempel på samme type ventilasjon i et kontorbygg i Østerrike, øvrige erfaringer med hvordan det vil fungere er hentet fra forskning og utprøvninger i lab.  

FutureBuilt

Ved siden av å ha en banebrytende klimatiseringstenkning viser prosjektet at samarbeidspartene vil være innovative på flere områder. Bygget skal nærme seg null-energi og ikke ha behov for kjøpt energi til verken ventilasjon, oppvarming eller kjøling. De mange miljøsbeskyttende tiltakene har ført til at prosjektet er valgt ut som FutureBuilt-forbildeprosjekt.

Arkitekt i Snøhetta, Tine Hegli forklarte til Aftenposten at å vaere et FutureBuilt-forbildeprosjekt betyr at det skal oppnås arkitektur og byrom av høy kvalitet med fremtidsrettede løsninger som redusere klimagassutslippene med 50 prosent i forhold til et sammenlignbart, konvensjonelt bygg.

 

Gullhaug torg ovenfra-

Bygget skal bestå av to tårn, et med atten etasjer, hvorav de elleve øverste etasjene skal bli boliger, og et tårn med 7 etasjer. Bilde: FutureBuilt

Fokus på miljø

Allerede på 90-tallet bestemte Avantor seg for å prioritere miljøstrategi, og de har blant annet utviklet en egen energisentral for produksjon av energi til næringsbyggene i Nydalenområdet. De er også opptatt av å tilrettelegge for transportalternativer til bil, og i september i år mottok de Syklistenes Landsforbunds første gullplakett for sykkelvennlig arbeidsplass. De har også utstyrt Oslo med mange sykkelservicestasjoner.

I 2015 lanserte selskapet masterplanen “Nydalen+” i 2015 i samarbeid med COBE og arkitektfirmaet MAD. Planen svarer til kommuneplanen “Oslo mot 2030, smart, trygg og grønn”. Kommunens plan konstanterer at det er mulig å bygge tilstrekkelig mange nye boliger og naeringsbygg til å dekke behovet i Oslo fremover, uten å flytte markagrensa.

nydalen pluss

Bilde: MAD

Byutviklingen skal skje på en måte som sørger for bedre luftkvalitet selv om det flytter flere mennesker til sentrale Oslo. Det skal bygges i hovedsak i nærheten av kollektive knutepunkt, slik at kollektiv transport, sykling eller å gå er det naturlige valget. Planen fastsetter også tiltak som fler grøntområder samt gjenåpning av vassdrag for å bedre både levestandarden og luften for innbyggerne.

Om den nyskapende tenkningen bak Gullhaug torg 2a sier prosjektleder Geir Thoresen i pressemeldingen som ble sendt ut tidligere i uken 

Det å bli utfordret til å tenke nytt når det kommer til både arkitektur og tekniske løsninger er ekstra spennende for meg som prosjektleder, men uttrykker også ansvaret Avantor ønsker å ta når det kommer til fremtidens bygg.”

Nydalen fremstår i dag som et moderne område som mange ulike samfunnsgrupper benytter seg av. Det blir spennende å se hvordan det vil se ut om noen år. Prosjektet Gullhaug Torg forventes å stå ferdig i 2019.

By | 2017-09-23T12:23:07+00:00 September 23rd, 2017|Categories: Bolig i media|Comments Off on Nydalen får nytt FutureBuilt-forbildebygg

Send this to a friend